Tko su obveznici fiskalizacije

Obveznici fiskalizacije bit će:

• Fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti (obrt i s obrtom izjednačene djelatnosti,
slobodna zanimanja te pod određenim uvjetima djelatnost poljoprivrede i šumarstva)
• Fizičke osobe obveznici poreza na dobit
• Pravne osobe obveznici poreza na dobit (trgovačka društva i ostali), ako su obveznici izdavanja računa prema
posebnim propisima.


Način uvođenja fiskalizacije u Hrvatskoj po grupama:
od 1. siječnja 2013. godine - primjena zakona za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu, te za obveznike koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (oznaka I područja NKD 2007. godine).
od 1. travnja 2013. godine – primjena zakona za obveznike koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (oznake G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.
od 1. srpnja 2013. godine - obveza fiskalizacije nastupa za sve ostale obveznike.

Za osobe koje obavljaju djelatnost u manjem obimu, a to su fizičke osobe kojima se dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, uvodi se pojam malog obveznika fiskalizacije. Ovi obveznici će izdavati račune koje će prije ovjeriti na Poreznoj upravi (posebna knjiga računa označena rednim brojevima i ovjerena).

Ova stranica koristi „kolačiće“ za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda slažete se sa korištenjem „kolačića“. Izjava privatnosti